Dag 1-2 : Khatmandu (Patan)

Beste vrienden, familie of nieuwsgierigen,

na een zeer lange en uitmate vermoeiende vlucht zijn we gisternamiddag geland in de luchthaven van Khatmandu. Toen ik het gebouw van de luchthaven zag dacht ik onmiddelijk aan een prehistorische varkensstal. Na een kwartiertje wachten kregen we onze bagage, wat we al zeer sterk vonden, en moesten we om onze visum. Eén grote chaos was dat daar in die luchthaven, we dienden enkele papieren in te vullen, te betalen en pas daarna kregen we de stempel van Nepal op ons paspoort. Het kon niet vlug genoeg gaan, ook al waren de papieren niet volledig ingevuld, wanneer je de dollars kon tonen kon je binnen. Ook het scannen van de bagage deden ze met veel tegenzin, iedereen die door die scanner liep tuutte om het meest, maar niemand moest zakken leegmaken of zich uitkleden.
Aan de uitgang van de luchthaven werden we onmiddelijk aangeklampt door tientallen Nepalezen. Ze boden ons allemaal een lift aan en trokken ons als het ware in hun cammionnette, waarvoor ze bij ons bij de ijzerhandelaar zelfs geen €2 meer zouden krijgen. Gelukkig waren we op de hoogte gebracht dat het slimst was om een prepaid-taxi te reserveren. De prijs wordt betaald in de luchthaven (550 roepi = 5,5 euro) en bij aankomst wordt er niet meer gediscusieerd over de prijs.
We hadden afgesproken met een lokale kennis van Jozefien, Dries, bij hotel Hymalaya. De helse rit kon beginnen. Ik ben er 100% zeker van dat moest mijn moeder in die cammionette zat, de rit na 1 min stopgezet werd. Die mannen rijden daar allemaal door elkaar, van links naar rechts, toeterend voor het vaderland weg, rijden zichzelf constant vast en houden enkel rekening met wat voor hen gebeurt. Spiegels kennen ze wel maar ik denk niet dat er daar maar 1 chauffeur in kijkt. Wat je niet ziet, moet je je ook niet aantrekken is hun motto.
Na een twintigtal minuten rijden kwamen we aan bij het hotel. Een telefoontje en tiental minuten wachten later, kwam onze gastheer terplekke ons ophalen. Dries, een jongen die reeds twee jaar in Nepal verblijft en er ook werkt voor het rode kruis, leerde Jozefien destijds kennen in Rwanda. Handig als je in zo'n stad iemand kent om de eerste dagen door te brengen. Hij bracht ons naar zijn huis, waar we ook de eerste 4 dagen zullen verblijven. Toen we aan zijn huis aan zijn huis aankwamen, deed de Guard het hekken open en verwelkomde ons in zijn land. Jawel, we hebben hier een persoonlijke bodyguard. Ook binnenshuis is er een Didi aanwezig (letterlijk vertaald: grote zus, wat uiteindelijk meid betekend). Zij vroeg ons onmiddelijk of we kleren hadden om te wassen en wat we wilden eten. We mogen hier niets opruimen, de bedden worden opgemaakt, de badkamer kan ik achterlaten zoals ik dat thuis doe maar dan zonder onder mijn voeten te krijgen. Zalig gewoon. En dit doet die madam dat allemaal voor een maandloon van €52. Ik hoop dat ik ze mag meenemen naar Bikschote.

Verder is Khatmandu één Chaos, de armoede sijpelt gewoon van de gebouwen en van de meeste mensen hun gezicht. Elektriciteit en water zijn hier een ramp. Nu gaat het zeer goed qua elektriciteit, hij valt nu maar twee uur per dag meer uit. Vier maanden terug was dat 16u per dag. Het volk is uitermate vriendelijk, zelfs op school word ik niet zoveel keer op een dag meneer genoemd.

Deze middag zijn we Patan gaan bezoeken, een stadje ten zuiden van Khatmandu. Het is een laat-middeleeuws stadje vol met tempels en religieuze symbolen. Wel , ... da's tof om eens te zien, maar hoe die mensen hier omgaan met het religieuze, da's toch niet meer normaal. Een koe, een wrattenzwijn, een zevenarmige madam,... zijn de zaken die zij hier vereren en daar ook enorm in opgaan.Nuja, ieder zijn ding, maar kzal toch blij zijn wanneer ik in de bergen zit en al die kitsch niet meer hoef te zien.

Voila, mijn armen beginnen pijn te doen, ik ga jullie laten.

Vele groeten aan iedereen in Bikschote en omstreken en van zodra er elektriciteit en internetmogelijkheid is plaatsen we zeker een verhaaltje en wat foto's op deze blog.

Toedels

Reacties 3

Mariska 13-07-2011 17:07

Hoi Jozefien en Pieterjan,
leuk om te horen dat jullie je reisverhaal gaan brengen. Zo kunnen we toch ook een beetje meegenieten van Nepal.
Wij gaan jullie alvast volgen, dus we kijken zeker uit naar de volgende spannende ervaringen.
Veel plezier samen en nog een leuke reis gewenst.
Greetz
Kristof, Mariska & Aidan *

Craeymeersch Philip 13-07-2011 17:26

Dag Jozefien en Pieterjan,
blij jullie zo eventjes te kunnen volgen vooraleer wij zelf vertrekken. Ik kijk even na of dit ook kan op reis. Is wel leuk om jullie avonturen "een beetje mee te maken" op die manier. Amuseer jullie en als je dan toch een Didi meebrengt, doe dat dan maar in het dubbel, voor die prijs kan ik ook makkelijk zijn.
Groetjes
PS Ruben is volop aan het studeren, deze keer blijkbaar serieus, want hij schrijft en maakt voor het eerst oefeningen

An Neyrinck 13-07-2011 21:08

Hallo Jozefien en Pieterjan,
Fijn om te zien dat jullie het goed stellen. En breng misschien een hele autobus of jet didi's mee, iedereen kan er hier wel eentje gebruiken. Ik zal hier jullie reis op de voet volgen en meegenieten van jullie toch wel buitengewone vakantie. Zoals het een welopgevoede moeder betaamt, maan ik jullie aan voorzichtig te zijn. Tot nog eens.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer